Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:black_rose_anarchist_federation

Black Rose Anarchist Federation

Black Rose Anarchist Federation of Federación Anarquista Rosa Negra (BRRN), soms ook kortweg Black Rose, is een anarchistische federatie in Noord-Amerika. BRRN is voorgekomen uit de North Eastern Federation of Anarchist Communist (NEFAC, Frans:Fédération des Communistes Libertaires du Nord-Est) en Common Struggle - Libertarian Communist Federation (Spaans: Lucha Común – Federación Comunista Libertaria). De Black Rose Anarchist Federation is een anarchistisch-communistische organisatie welke zich laat inspireren door o.a. het platformisme[1] en especifismo.[2]

Geschiedenis

De Black Rose Anarchist Federation is terug te voeren tot de krant Love and Rage[3][4] en het netwerk van anarchistische groepen dat zich rondom die publicatie verenigde. In 2000 de North Eastern Federation of Anarchist Communist (NEFAC, vert. Noordoostelijke Anarchistisch-Communistische Federatie) opgericht. De NEFAC vormde een tegenhanger van de vele anti-organisatorische anarchistische groepen in de Verenigde Staten. Toen in 1998 de Love en Rage uit elkaar viel door interne richtingenstrijd[5] sloot een deel daarvan zich aan bij de NEFAC. In 2011 zou NEFAC zich hernoemen tot Common Struggle en had in zowel Canada als de Verenigde Staten groepen. Tevens had Common Struggle een Spaanstalige sectie vanwaar ook Lucha Común als tweede naam voor de organisatie werd gebruikt.

In 2015 gingen Common Struggle samen met andere anarchistische organisaties over in de Black Rose Anarchist Federation/Federación Anarquista Rosa Negra.

Activiteiten

BRRN betrekt zich op de woon- en arbeidsstrijd en ondersteunde de afgelopen jaren verschillende stakingen, waaronder o.a. de grote lerarenstaking in West Virginia. Tevens heeft de organisatie zich bij de Black Lives Matter protesten aangesloten.

Daarnaast is de Black Rose Anarchist Federation ook een belangrijke speler in de verdere ontwikkeling van organisatorische anarchistische theorie. Ze spelen door hun Spaanstalige leden ook een belangrijke rol bij de internationale introductie van organisatiemodellen uit Zuid-Amerika, zoals het Especifismo.

Teksten

Voetnoten

namespace/black_rose_anarchist_federation.txt · Laatst gewijzigd: 04/01/21 10:35 door defiance