Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:een_duidelijk_doel_voor_ogen

Een duidelijk doel voor ogen: de economische wederopbouw

Door Emma Goldman

  • Oorspronkelijke titel: geen
  • Verschenen: 1938
  • Bron: Vision on Fire. Emma Goldman on the Spanish Civil War, AK Press 2006, pag. 75
  • Vertaling: Tommy Ryan

In deze brief bericht Emma Goldman over het enthousiasme en de vastberadenheid van de Spaanse anarchisten voor de economische wederopbouw van Spanje. Hierbij geeft ze in commentaar aan hoe ze onder de indruk is over de creatieve plannen voor de economische ontwikkeling, midden in de woedende burgeroorlog.


Een duidelijk doel voor ogen: de economische wederopbouw

Een brief van Emma Goldman aan Abe Bluestein, 25 januari 1938

Denk maar eens goed na Abe. We zien vanuit hier[1] allerhande fouten in het standpunt dat wordt ingenomen door de CNT-FAI, bediscussiëren een artikel van iemand over de staat en allerhande van dat soort zaken en toch zijn de kameraden in Spanje in staat om een conferentie te houden, bijgewoond door 800 gedelegeerden.[2] Zij bediscussieerden niet de staat, noch de regering, noch enige politieke opstelling, maar de economische wederopbouw – de noodzaak van Spanjes nieuwe economie; om afscheid te nemen van industriële ondernemingen die mislukten en nieuwe industriële fabrieken op te richten die wel succes beloven. Achthonderd mensen die bij elkaar zitten in een conferentie en koeltjes met elkaar discussiëren over de economische wederopbouw van Spanje terwijl tegelijkertijd de steden worden gebombardeerd en honderden doden en gewonden in hun kielzog achterlaten en de oorlog die woedt op elk front. Geef mij enige vergelijkbaar voorbeeld in de geschiedenis en ik zal misschien niet meer zo vastberaden zijn, de zijde van de CNT-FAI te kiezen.

Voetnoten

  • [1] Bedoeld wordt hier 'van ver weg'.
  • [2] Hier refereert Goldman naar de landelijke economische vergadering van de CNT in Valancia, midden tot eind januari 1938. Deze vergadering wordt uitvoerig behandeld in Peirats La CNT en la revolucion española vol III., Editorial Madre Tierra, pag. 2-15. In het Engels verschenen als The CNT in the Spanish Revolution, Christie Books, 2006
namespace/een_duidelijk_doel_voor_ogen.txt · Laatst gewijzigd: 20/02/22 16:18 door defiance