Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:federacao_anarquista_do_rio_de_janeiro

Federação Anarquista do Rio de Janeiro

Logo van de FARJ

Federação Anarquista do Rio de Janeiro (vert. Anarchistische Federatie van Rio de Janeiro), kortweg ook FARJ, is een anarchistische federatie en 'specificistische' organisatie in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro. De FARJ werd op 30 augustus 2003 opgericht toen enkele libertaire groepen zich verenigden. De FARJ heeft een “Handvest van de beginselen” opgesteld met betrekking tot hun standpunt over: vrijheid, ethiek en waarden, federalisme, internationalisme, zelfbeheer, directe actie, klassenstrijd, politieke praktijk en sociale integratie, en wederzijdse steun.[1] De organisatie publiceerd tevens een krant genaamd Libera.

De Federação Anarquista do Rio de Janeiro werd \door het concept van het 'especifismo' van de Federacion Anarquista Uruguaya (FAU) beïnvloed en door de ideeën van Fédération Anarchiste uit Frankrijk. De FARJ heeft drie belangrijke 'fronten' waarbinnen zij actief zijn:

  1. Gemeenschapsfront: waarbinnen meerdere sociale projecten en centra van de organisatie vallen;
  2. Front voor stedelijke sociale bewegingen: dat zich bezig houd met bezettingen en de beweging van werkloze arbeiders (MTD);
  3. Agro-ecologische front: van de stadslandbouw en de voedingsgezondheid op te richten.

Geschiedenis

De kern van de FARJ was Círculo de Estudios Libertarios (CEL) en de krant Libera, die van 1985 tot 1995 in Rio de Janeiro opereerde en waarrond verschillende groepen en publicaties werden gevormd. In 1995 werd het CEL omgedoopt tot CELIP, en was het verantwoordelijk voor de uitbreiding van de federatie in Rio de Janeiro en de voortzetting van de theoretische ontwikkeling ervan. In 1999 was het CELIP medeorganisator van de Provinciale Bijeenkomst van Libertaire Studenten van Rio de Janeiro. In 2000 het nam deel aan de Internationale Bijeenkomst van Libertaire Cultuur in Florianópolis, en droeg het bij aan de activiteiten van het Instituut voor Libertaire Cultuur en Actie van São Paulo (ICAL). In 2001 knoopten zij contacten aan met werknemers in de olie-industrie en voerden samen met hen actie.

In 2002 vormde het CELIP een studiegroep om de mogelijkheden voor een bredere anarchistische organisatie te onderzoeken. Hiervan is de FARJ het resultaat geworden. Deze werd in 2003 opgericht.

Teksten

Voetnoot

Bron

  • Spaanstalige wikipedia-bijdrage over de FARJ.
namespace/federacao_anarquista_do_rio_de_janeiro.txt · Laatst gewijzigd: 18/02/20 12:14 door defiance