Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:ida_mett

Ida Mett

Ida Mett

Ida Lazarévitch-Gilman (geboren Ida Gilman, 20 juli 1901 Smarhoń, Tsaristisch Rusland – 27 juni 1973 Paris, Frankrijk), bekent als Ida Mett, was een revolutionair en communistisch anarchist en actief in de Russische Revolutie.

Biografie

Ida Mett was een in Wit-Rusland geboren anarchiste en auteur. Ze was een actieve deelneemster in de Russische anarchistische beweging in Moskou, en werd gearresteerd door de Sovjet autoriteiten voor subversieve activiteiten waarop ze kort daarna ontsnapte uit Rusland. Na een omzwerving door Polen en Duitsland kwam ze in 1926 aan in Parijs. Datzelfde jaar werd ze actief binnen de Dielo Trouda groep waar ze meewerkte aan de publicatie van de gelijknamige krant die door hen werd uitgegeven en aan de verschillende publicaties die tussendoor door hen werden gepubliceerd.

Ida Mett was de auteur van verschillende boeken waaronder “De Kronstadt commune”; een geschiedenis van de opstand in Kronstadt, die uitgegeven werd in 1948 door uitgeverij Spartacus. Een publicatie die meteen de controverse over de gebeurtenissen in Kronstadt en de politiek van de bolsjewieken aanwakkerde. Ook was ze auteur van “De Russische boer in devolutie en de postrevolutie” (1968) en droeg ze bij aan verschillende internationale tijdschriften. Ze stierf in Parijs op 27 juni 1973.

Teksten

Bibliografie

  • The Kronstadt Commune, 1948
  • The Russian Peasant in the Revolution and Post Revolution, 1968
  • Medicine in the USSR, 1953
  • The Soviet School, 1954
namespace/ida_mett.txt · Laatst gewijzigd: 07/12/20 15:54 door defiance