Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:international_workers_association

Dit is een oude revisie van het document!


International Workers' Association - Internationale Arbeidersassociatie (IWA-AIT-IAA)

Logo van de IWA-AIT-IAA

De International Workers' Association (IWA) (Spaans: AIT - Asociación Internacional de los Trabajadores, Duits: IAA-Internationale ArbeiterInnen Assoziation, Nederlands Internationale Arbeidersassociatie) is een internationale federatie van anarcho-syndicalistische vakbonden en organisaties.

De IWA baseert zich op de principes van revolutionair syndicalisme en heeft tot doel om bonden te creëren die sterk genoeg zijn om voor de economische en politieke belangen van de arbeidersklasse op te komen. Uiteindelijk doel daarbij is om kapitalisme af te schaffen door “het instellen van economische gemeenschappen en administratieve organen die door de arbeiders zelf worden bestuurd.”

Geschiedenis

De IWA werd opgericht in 1922. Op het hoogtepunt van de organisatie betrof het lidmaatschap van de organisatie miljoenen leden wereldwijd. De aangesloten bonden speelden een centrale rol in de sociale conflicten in de jaren 1920 en 1930. In de tijd dat de Internationale was gevormd gingen veel landen echter een periode van extreme repressie in. Hierbij werden veel van de grootste bonden van de IWA in deze periode versplinterd.

Als gevolg hiervan was er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nog maar één van de takken van de Internationale overeind. De andere organisaties waren gestopt als vakbonden, wat zich in de jaren 1940 en 1950 voortzette. Het zou pas aan het einde van de jaren 1970 zijn dat de IWA weer nieuw leven kreeg. Met het overlijden van de Spaanse dictator Francisco Franco ontstond er in Spanje nieuwe ademruimte. De Confederación Nacional del Trabajo (CNT) kon zich hergroeperen, net als veel andere organisaties in die periode.

Heden ten dage

Inmiddels heeft de Internationale Arbeiders Associatie 14 afdelingen en 4 bevriende organisaties. Na jarenlange interne strijd verkeerd de IWA momenteel in een moeilijke fase. Inmiddels is het zo dat onder andere de CNT uit Spanje, de FAU uit Duitsland en USI uit Italië zich afscheiden met de intentie een nieuwe internationale te starten samen met o.a. de SOL uit Denemarken en de internationale organisatie de IWW.

Teksten

namespace/international_workers_association.1555413298.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:40 (Externe bewerking)