Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:operation_solidarity_in_oekraine

Interview: Operation Solidarity in Oekraïne

Door Freedom

  • Oorspronkelijke titel: Interview: Operation Solidarity in Ukraine
  • Verschenen: 2022
  • Bron: Interview: Operation Solidarity in Oekraïne, Forum voor anarchisme, 30 maart 2022; Interview: Operation Solidarity in Ukraine, Freedom Press, 29 maart 2022
  • Vertaling: Forum voor anarchisme

De volgende tekst werd op 29 maart gepubliceerd door freedomnews.org.uk, vertaling door FvA.

In dit artikel spreekt de 161 Crew met een van de oprichters van het Oekraïense anarchistische initiatief over hun project, de wereldwijde solidariteitsreactie van libertairen en het opereren in een complex oorlogsgebied.


Interview: Operation Solidarity in Oekraïne

Freemdom: Allereerst bedankt dat je tijd hebt vrijgemaakt om enkele vragen te beantwoorden. Kunt u ons iets meer vertellen over wat Operation Solidarity is?

Operation Solidarity: is een vrijwilligersinitiatief, en nu organisatie, opgezet door libertarische socialisten en anarchisten in Oekraïne, vlak voor de nieuwe escalatie en de volledige Russisch-Oekraïense oorlog. We richten ons op vier algemene gebieden:

  1. Het ondersteunen van kameraden (anti-autoritaire activisten, linksen, anti-fascisten) in de gewapende strijd tegen de bezetting;
  2. Het helpen herhuisvesten van kameraden en hun familieleden;
  3. Het redden van de gemeenschap van activisten die we sinds 2014 aan het vormen waren;
  4. Het helpen van anderen op manieren die zij nodig hebben en die wij kunnen bieden. We zijn een netwerk van verschillende mensen die zich verenigd hebben door gedeelde gevaren, onze opvattingen, intenties en perspectieven.

Freemdom: Er lijkt een vrij goede respons te zijn van anarchistische en antifascistische bewegingen over de hele wereld op de hulpbehoeftes van kameraden in Oekraïne en vluchtelingen die vluchten voor oorlog. Bent u het daarmee eens of vindt u dat de steun niet voldoende is?

OpSol: We zijn het ermee eens en we hadden niet verwacht dat jullie steun zo groot zou zijn. Het is een verbazingwekkend en inspirerend iets voor ons! Maar OpSol heeft een doel om niet alleen bekend te worden tussen politieke bewegingen en kameraden, maar ook bij de bredere massa. We hebben hun steun nodig om onze algemene doelen efficiënter te bereiken en om goede politieke perspectieven op te bouwen in de nabije toekomst. De oorlog zal eindigen en we zullen de beweging moeten opbouwen.

Freemdom: Wat heeft Operation Solidarity in die eerste oorlogsweken al bereikt?

OpSol: We hebben twee opslagplaatsen georganiseerd in Kiev en West-Oekraïne, naast logistieke ketens en routes, zonder dat we daar in eerste instantie enige ervaring mee hadden. We hebben alleen al in Oekraïne ongeveer 30 mensen die vrijwilligerswerk doen en communicatienetwerken en bevoorradingsketens opbouwen. We zijn betrokken geweest bij meer dan vijf caravans die materiaal en humanitaire hulp vervoeren. Onze sociale media hebben meer dan 50.000 mensen bereikt en er zijn meer dan 5.000 volgers bijgekomen op verschillende sociale media in ongeveer een week tijd. Het is niet veel, maar we hebben nog nooit zulke resultaten gehad en hebben ook de middelen om te groeien, natuurlijk.

En ja, Facebook/Meta is klote. Het is het nummer één nachtmerrie sociale netwerk ooit.

Freemdom: Kunt u ons iets meer vertellen over anarchisten en antifascisten die betrokken zijn bij de gewapende strijd tegen de invasie van Poetin? We weten dat er een Verzetscomité (Resistance Committee, RC) is, kun je ons daar iets meer over vertellen? Zijn er kameraden die op andere plaatsen dan in Kiev vechten?

OpSol: Over de basis van RC en de context vlak voor de escalatie kunt u lezen in dit artikel (een aanrader voor iedereen)!

Er waren mensen die besloten de wapens op te nemen om zichzelf, hun vrienden en families, onze collectieve verworvenheden en onze manier van leven te beschermen. Sommige buitenlandse kameraden waren verbaasd en werden zelfs boos over het feit dat wij in Oekraïne verzet hebben geboden, de wapens hebben opgenomen en hebben teruggevochten. Wij zijn niet gecharmeerd van de Oekraïense staat (die eerder neoliberaal dan nazistisch of sterk autoritair is) - de staat heeft veel problemen, zoals een oligarchisch systeem, corruptie, vernietiging van sociale vangnetten, politie- en nazistisch geweld, enz. Tegelijkertijd is Oekraïne aan de ene kant een ruimte van relatief weinig staatscontrole die groeit, maar aan de andere kant is het ook een ruimte van opstandige progressieve sociale krachten.

We verzetten ons dus omdat het om onze toekomst gaat (fysiek en politiek). Als Rusland wint, zal al het progressieve dat we door sociale strijd hebben verkregen, worden vertrapt en vernietigd. Kijk maar wat Poetin doet met zijn volk en ook met onze kameraden, zoals in de Netwerk zaak (Network case). We zien vrij interessante en trieste overeenkomsten met de burgeroorlog die iets meer dan een eeuw geleden in Oekraïne plaatsvond. Met onze herinnering aan Nestor Makhno en zijn strijd, met zijn sterke politieke en ethische kern - kozen kameraden ervoor om op te staan en te vechten tegen de bezetting, dus noemden ze zichzelf de RC. Er zijn ook veel mensen uit Wit-Rusland en Rusland, die hunkeren naar de omverwerping van hun eigen dictators, om hun sociale systeem, en hun leven, beter te maken. En ja, er zijn kameraden die vechten in verschillende steden van Oekraïne - ook zij maken deel uit van RC.

Freemdom: Wat zou je zeggen tegen diegenen, vooral aan de westerse linkerzijde, die jullie bekritiseren omdat jullie de wapens opnemen tegen Poetins invasie, jullie een anarcho-Nato noemen enz?

OpSol: Bezoek ons! Kom naar Kharkiv, Mariupol. Zelfs naar Kiev. Zie het met eigen ogen en neem een duidelijk beeld van de situatie in je op. Je kunt niet thuis zitten en wachten tot de vijand je stad bezet om te zeggen: “Oké, nu is het tijd om weerstand te bieden.” Je kunt niet thuis blijven zitten en niets doen als er bommen op je straten en hoofden vallen - want dan zul je sterven en alles verliezen. Je kunt nu niet op Twitter blijven zitten en sms'en als je politieke plannen en perspectieven hebt, want het is een volksoorlog en terwijl jij zit, zijn anderen, gewone mensen zoals je buren, op straat.

Zij bouwen barricades, nemen de wapens op, studeren en verzetten zich. Je kunt niet blijven zitten en je dagelijkse dingen doen, want je zult al je ervaringen verliezen, je familie, vrienden, kameraden, al die prachtige en verschrikkelijke momenten die je ooit zijn overkomen. Uiteindelijk zul je je leven verliezen. We willen niet sterven, we willen niet vluchten, we willen niet gehoorzamen, zo'n voorrecht hebben we niet. We zijn verdomme boos en we willen onze vrijheid!

En ik wil zeggen dat als wij verliezen, de Europese landen de volgende zullen zijn. Wees je bewust van pro-Russische politiek en activisten in jullie landen (vooral de “roden”).

Freemdom: De propaganda van het Kremlin heeft het vaak over Azov, dat heel Oekraïne nazi's zijn, enz. Tegelijkertijd zijn jullie de mensen die betrokken zijn geweest bij de directe strijd tegen extreem-rechts in Oekraïne. Wat is de werkelijke omvang en invloed van extreem-rechtse en neo-nazistische groeperingen daar?

OpSol: Ik kan alleen maar spreken over de context van vlak voor Poetins escalatie - deze nieuwe realiteit vergt een veel diepere analyse om iets objectiefs te kunnen zeggen. Hun invloed op de Oekraïense jeugd was op zijn hoogtepunt in 2014-2016, maar vanaf ongeveer 2017 werd hun beweging gecoöpteerd door de Oekraïense veiligheidsdienst misschien en de politie. De meest rebelse (radicale, anti-regerings) groepen werden vernietigd. Hun leiders en leden werden gedwongen mee te werken, werden verdreven naar andere landen of het burgerleven, werden in de gevangenis gezet of zelfs gedood (soms door hun eigen kameraden).

Tegen 2022 hadden ze geen massale steun, de meerderheid van de mensen kon hen niet begrijpen en was boos omwille van hun retoriek en acties (zoals aanvallen op subculturele jongeren). Oudere mensen waren teleurgesteld in hen omdat de neo-nazi's in 2015-2016 de kans hadden om een “nationale revolutie” te maken en alles te veranderen zoals ze wilden. Maar ze bleken politieke impotenten te zijn. Kortom, ja hier hadden we veel nazi's en het probleem was groot. Maar na 2017 begonnen ze in verval te raken. Net voor de oorlog begon hadden ze nog veel jeugd in hun structuren, maar die mensen waren nieuw en politiek zwak, hun overtuigingen waren vaag en wankel, en hun persoonlijkheden absoluut belachelijk.

Voor nu, wat ik kan zien, is het absoluut anders dan 2014. Het is een overheersing van het volksverhaal en patriottisme, in plaats van hun soort nationalisme. Maar elke nieuwe oorlogsdag kan hun populariteit doen groeien.

Freemdom: Het lijkt erop, althans als je vanaf de zijlijn toekijkt, dat de Oekraïense anti-autoritaire beweging veel beter voorbereid is om met de opkomende situatie om te gaan dan in 2014 tijdens Maidan en onmiddellijk daarna. Kunt u daar iets over zeggen?

OpSol: Het is waar en een absolute verdienste van georganiseerde anarchisten en libertaire socialisten. Zelforganisatie, zelfdiscipline, diepe theoretische inclusie en interesse, reflectie en analyse, doelen stellen en plannen, verantwoordelijkheid, een sober leven, samenwerking en de wil om Utopia te bereiken maakten het allemaal waar. We zijn nog ver verwijderd van wat we willen zien, maar zelfs dit resultaat maakt ons zeker en opent de waarheid: onze dromen zijn mogelijk! En persoonlijk kan ik het elke dag zien aan wat OpSol doet.

Freemdom: Denkt je dat deze oorlog extreem-rechts in Oekraïne zal versterken? Het lijkt erop dat Poetins invasie een perfect geschenk voor hen is, waarmee ze punten kunnen scoren als “verdedigers van het vaderland”, en ervaring en uitrusting kunnen opdoen?

OpSol: Ja, absoluut! We zagen het in 2014, toen het extreem gevaarlijk en praktisch moeilijk werd om jezelf antifascist te noemen in Oekraïne. Dat is allemaal het gevolg van een vermenging van de verhalen. Poetin noemt zijn acties “denazificatie” en “antifascisme” - dat is absolute onzin. Antifascisten bombarderen geen kinderen en oude mensen, ze gooien geen thermobarische bommen op burgers of gebruiken geen fosfor, ze laten de lichamen van soldaten niet opzettelijk achter en verbranden ze niet om hun families geen geld te hoeven betalen, ze gebruiken hun eigen mensen niet als kanonnenvoer. We verwoesten geen steden en laten geen verschroeide grond achter. Nee. Dat is wat fascisten doen.

Freemdom: Hoe is de situatie in Kiev op dit moment? Verwacht je binnenkort een Russische aanval op de stad? Hoe is de stemming onder de bevolking?

OpSol: Een week geleden was het een post-apocalyptische filmscène. We wachtten op omsingeling, belegering en het gebruik van chemische wapens. Maar nu keert het leven terug, zelfs cafés en restaurants gaan open (lol). Het Oekraïense leger heeft met succes een tegenaanval uitgevoerd en Poetins indringers op 30-70 km afstand van Kyiv teruggeworpen. Maar de situatie is nog steeds erg gespannen.

We worden elke nacht beschoten, mensen sterven, gebouwen vallen. Gisteren nog vernielden bezetters het enorme gebouw van het winkelcentrum en doodden ten minste acht mensen. We voelden het bij ons thuis door het lawaai en de schokgolf. Er zijn ook onverwachte uitgaansverboden vanwege saboteurs, die ons werk moeilijker maken en kostbare tijd stelen. Ik schrijf mijn antwoorden en blijf de hele dag tot de volgende ochtend op het hoofdkwartier.

Wat er ook gebeurt, iedereen is er zeker van dat we stand zullen houden en zullen winnen.

Freemdom: Hoe kunnen mensen in het buitenland jullie steunen in jullie strijd?

OpSol: Om jullie ongeschikte en slechte regeringen omverwerpen om een samenleving zonder oorlogen, ellende, geweld en leugens te creëren.

Ok, om serieus te zijn hebben we financiën nodig. Jullie kunnen zelf helpen door voor ons IIIA NIJ helmen te kopen, IIIA NIJ/4 klasse platen en kogelvrije vesten, Individuele Eerste Hulp Kits (IFAK), ons voertuigen te sturen. Voor onze kameraden en mensen hebben we onderkomens en banen nodig om te werken, geld te verdienen en mensen in het verzet te ondersteunen. Het zou mooi zijn als sommige kameraden coöperaties zouden organiseren, zodat ze goede dingen voor ons kunnen doen en tegelijkertijd aan zelfbestuur kunnen doen. Revolutionaire Bingo!

Voor onze kameraden hebben we zalen en plaatsen voor bijeenkomsten nodig, steun voor hun acties. Sommige vrienden kunnen de grens niet legaal oversteken, maar het is beter voor hen om buiten te blijven. Het is dus een andere richting. En misschien is dat alles wat ik nu kan zeggen.

Freemdom: Hartelijk dank voor het interview. Nog een laatste woord?

OpSol: Houd de vlam brandend, organiseer je, blijf bij elkaar, sta voor elkaar in, neem verantwoordelijkheid voor je leven, werk samen, bied solidariteit, wees niet bang voor wie of wat dan ook. Organiseer en verzet je om een betere wereld op te bouwen!

We geven jullie allemaal warme knuffels, we zijn dankbaar voor alles wat jullie voor ons deden en doen. Met jullie solidariteit zullen we winnen!

namespace/operation_solidarity_in_oekraine.txt · Laatst gewijzigd: 14/04/22 08:20 door defiance