Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:verklaring_van_het_project_aan_poolse_kameraden

De verklaring van het project aan Poolse kameraden

Door Michael Bakoenin

  • Verschenen: 1861
  • Bron: La Correspondance de Michel Bakounine, “Lettres A Herzen et A Ogareff, Paris: Librairie Academique Didier, 1896; Engelstalige Marxists Internet Archive
  • Vertaling: Rick Denkers

De verklaring van het project aan Poolse kameraden

Poolse kameraden,

U bent vaak in opstand gekomen om uw vrijheid en uw heilig geboorteland terug te winnen, veroorzaakt in zulk een ongelijke strijd door de slechtste van overheden; dat van Sint-Petersburg.

Wij, het Russische volk, hebben altijd de vaste overtuiging gehad dat de onafhankelijkheid van Polen en de vrijheid van haar kinderen onafscheidelijk is van onze eigen Russische zaak en emancipatie van ons land.

Wij verafschuwen net zo veel als u, nee, meer dan u, dat dit Duitse imperialistische petersbourgeoisie, die Rusland en Polen doodt door hen uit te leveren aan de Pruisen en de Duitsers; wij zijn verontwaardigd om de ontberingen waaraan onze miserabele militairen in Polen worden onderworpen, ze worden verblind in hun intoxicatie en ze zijn altijd onder het bevel van deze zelfde Duitsers, hun leiders.

Wij komen om uw benarde toestand te delen; om met u in naam van onze en uw heilige vrijheid te vechten, of sterven met u in het proberen. En indien nodig, wij zullen graag ons leven geven, omdat in het sterven wij ons ervan bewust zijn dat het idee van vrijheid nooit met ons kan sterven en dat spoedig een geëmancipeerd Polen broederlijk zijn bevrijde hand naar Rusland zal uitsteken.

namespace/verklaring_van_het_project_aan_poolse_kameraden.txt · Laatst gewijzigd: 28/07/20 14:50 door defiance