Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:ak_press

AK Press

AK Press is een werkers-bestuurde onafhankelijke uitgever en boekdistributeur die zich specialiseert in links-radicale en anarchistische literatuur. Het bedrijf is in gemeenschappelijk bezit en bestuurd. De hoofdlocatie bevindt zich in Oakland, Californië (Verenigde Staten). Ze hebben ook nog een distributiepunt in Europa in Edinburgh (Schotland).

De boeken van AK - met onderwerpen als anarchisme, alternatieve economie, geschiedenis, dierenrechten, en meer - zijn vaak moeilijk te vinden in mainstream boekwinkels. Boeken zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar via Boekhandel Rosa en Het Fort van Sjakoo De werken van AK Press zijn veel nieuwe uitgaven maar ook herdrukken van radicale klassiekers. Naast boeken verkoopt AK ook kleding, buttons, stickers en een varia aan andere “anarcho-prullaria”.

AK werkt in de Verenigde Staten vanuit hun webshop akpress.org en in Europa vanuit akuk.com. In zowel de VS als in Groot-Brittannië hebben ze ook een mobiele boekenstand waarmee ze door het land reizen (tijdens protesten, activisten conferenties etc.; meestal op aanvraag).

Geschiedenis

AK werd in 1987 opgericht in Stirling, Schotland door Ramsey Kanaan. Het was toen een klein postorder bedrijfje genoemd naar zijn moeder Ann Kanaan. Het project groeide snel uit tot een onafhankelijke boekuitgeverij met een tak van AK Press in Oakland, Californië. Kanaan en verschillende andere medewerkers van AK Press zijn in 2007 vertrokken en hebben een nieuwe radicale uitgeverij opgericht genaamd PM Press.

AK Press is een door de werknemers bestuurde coöperatie, wat betekend dat alle leden gezamenlijk de plek bezitten en dat het collectief functioneert zonder baas. Elke werknemer heeft een gelijke inspraak in het bedrijf en iedereen krijgt gelijk betaald.

In 2015 raakte de opslagplek bij de hoofdlocatie van AK Press in Oakland zwaar beschadigd. Door een grote brand in een nabijgelegen pand en de daar op volgende blusactiviteiten is ook aan het pand van AK Press zwaar beschadigd geraakt. Vooral waterschade heeft toen aanzienlijke de voorraad opgeslagen boeken in het magazijn van AK aangetast.

namespace/ak_press.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)