Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:albert_parsons

Albert Parsons

Albert Parsons

Albert Richard Parsons (1848–1887) was een vakbondsactivist, spreker, redacteur, socialist en anarchist. Als tiener diende hij onder dienstplicht in het Conferderale leger in Texas tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Ma de oorlog werd hij een activist voor de rechten van voormalige slaven en was ambtenaar tijdens de Reconstructie - de periode van wederopbouw waarbij in de zuidelijke staten de algemene burgerrechten significant werden omgevormd. Albert Parsons was initieel socialist actief en maakte later de stap richting het anarchisme.

Albert Parsons trouwde in 1871 met de bekende anarchiste Lucy Parsons. Vanwege het voortdurende racisme reisde het paar in 1873 van Texas naar Chicago. Daar werkte Parsons voor verschillende kranten en raakte betrokken bij de arbeidersbeweging. In 1884 richtte hij samen met Lucy Parsons de krant The Alarm op.

Parsons was één van de vier Chicago-martelaren die werden opgehangen na een gewelddadig incident tijdens een verboden arbeidersbijeenkomst in Chicago. Deze tragische gebeurtenis staat tegenwoordig bekend als de Haymarket-Affaire.

Bibliografie

Over Albert Parsons

Bron

namespace/albert_parsons.txt · Laatst gewijzigd: 25/03/20 19:10 door defiance