Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:dori_prudhommeaux

Dora (Dori) Prudhommeaux

Dori Prudhommeaux met kind.

Dora (Dori) Prudhommeaux (8 november 1907, Lindau - 1988, Versailles), geboden als Dorothea Esther Ris, was een anarchiste uit Zwitserland. Ze zou later als internationaliste actief zijn in Frankrijk en samen met haar partner André Prudhommeaux een actieve rol spelen in de Spaanse Revolutie. Het paar nam daarbij echter een zeer kritische positie in tegenover de politieke lijn van de CNT, waardoor zij ook veel tegenwerking vanuit de CNT ervoeren.

Biografie

Dora Ris werd geboren te Lindau (kanton Zurich, Zwitserland). Ris was sinds 1926 de partner van André Prudhommeaux, ze trouwden op 6 oktober 1928 en kregen twee dochters: Jenny, geboren in 1939; en Michèle, geboren in 1940. Dori Prudhommeaux runde samen met André de boekhandel Librairie Ouvrière (vert. De Arbeidersboekhandel), op 67 Boulevard de Belleville, in Parijs. Ze schreef mee aan vele publicaties die zij mede ondertekende.

Uitgave van Catalogne Libertaire, bijlage van Cahier de Terre libre

In augustus 1939 vertrok Dori, vanwege de dreigende oorlog met nazi-Duitsland, met haar gezin uit Nîmes (stad in Zuid-Frankrijk), waar zij sinds 1931 woonden, om toevlucht te zoeken bij haar ouders in Evialard, dichtbij de stad Bienne/Biel, in het westen van Zwitserland. André bleef daar terwijl Dori terugkeerde naar Frankrijk. In Juli 1941 trok zij in bij haar schoonouders in Versailles. De rest van het gezin zou zich, na de Tweede Wereldoorlog, in 1946 weer bij haar voegen, toen de ballingschap in Zwitserland voorbij was.

Dori Prudhommeaux medeondertekende de tekst “Matériaux pour un Contre-manifeste de l’individualisme révolutionnaire” (vert. Materiaal voor een tegen-manifest tegen het revolutionnaire individualisme) afgedrukt in het Bulletin du Cercle libertaire des étudiants (CLE) (vert. Bulletin van de libertaire studentenkring), n°3, Paris, 15 juni 1949. Dat manifest werd medeondertekend door J.P. Aubrée, G. Boningue, M.-L. (Mireille ?) Dufour, Georg Glaser, Georgette Kocher, Ed. J. Mazur, A. Prunier (André Prudhommeaux), D[ori]. Ris, Jean-Jacques Rousset, B. Tailly.

Dori is in 1988 overleden te Versailles (Frankrijk).

Teksten

namespace/dori_prudhommeaux.txt · Laatst gewijzigd: 15/09/20 15:56 door defiance