Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:oscar_wilde

Oscar Wilde

Oscar Wilde

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (Dublin, 16 oktober 1854 — Parijs, 30 november 1900) was een schrijver, dichter en estheticus uit Ierland welke een groot deel van zijn leven in Engeland heeft gewoond. Hoewel er vrijwel nooit werkelijk aandacht besteed wordt aan zijn politieke ideeën, was Wilde een voorstander van het vrije socialisme en wees hij het kapitalisme af. Hierover schreef hij een belangrijk werk dat ook internationaal de nodige invloed uitoefende - De menselijke ziel onder het socialisme (1891).

Vanwege zijn homoseksualiteit werd Oscar Wilde veroordeeld voor 'sodomie' (vermeende tegennatuurlijke seksuele handelingen). Hij werd tot een gevangenisstraf veroordeeld maar kreeg de kans om naar Frankrijk te vluchten, hij koos er echter voor om dat niet te doen. Wilde werd gearresteerd en tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid veroordeeld. Door zijn gevangenschap liep zijn gezondheid ernstige schade op. Oscar Wilde viel door de zaak ook maatschappelijk in ongenade waardoor zijn vrouw de echtscheiding aanvroeg. Toen Oscar dit via haar broer Otho vernam, stuurde hij op verzoening aan waarna zij af zag van de echtscheiding.

Wilde bracht na zijn vrijlating de laatste jaren van zijn leven in armoede door in ballingschap in Frankrijk. Daar overleed hij op 46-jarige leeftijd aan hersenvliesontsteking.

Teksten

namespace/oscar_wilde.txt · Laatst gewijzigd: 20/05/20 10:48 door defiance