Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:internationale_arbeidersassociatie

Internationale Arbeidersassociatie

Logo van de IWA-AIT-IAA

De International Workers' Association (IWA) (Spaans: AIT - Asociación Internacional de los Trabajadores; Duits: IAA - Internationale ArbeiterInnen Assoziation;) of in het Nederlands de Internationale Arbeidersassociatie (IAA) is een internationale federatie van anarcho-syndicalistische vakbonden en organisaties.

De Internationale Arbeidersassociatie (IAA) baseert zich op de principes van revolutionair syndicalisme en heeft tot doel om bonden te creëren die sterk genoeg zijn om voor de economische en politieke belangen van de arbeidersklasse op te komen. Uiteindelijk doel daarbij is om kapitalisme af te schaffen door “het instellen van economische gemeenschappen en administratieve organen die door de arbeiders zelf worden bestuurd.”

Geschiedenis

De Internationale Arbeidersassociatie (IAA) werd opgericht in 1922. Op het hoogtepunt van de organisatie betrof het lidmaatschap van de organisatie miljoenen leden wereldwijd. De aangesloten bonden speelden een centrale rol in de sociale conflicten in de jaren 1920 en 1930. In de tijd dat de Internationale was gevormd gingen veel landen echter een periode van extreme repressie in. Hierdoor moesten veel van de grootste bonden van de IAA ondergronds en raakte de IAA in deze periode versplinterd.

Als gevolg hiervan was er aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nog maar één van de takken van de Internationale overeind. De andere organisaties waren gestopt als vakbonden, wat zich in de jaren 1940 en 1950 voortzette. Het zou pas aan het einde van de jaren 1970 zijn dat de IAA weer nieuw leven kreeg. Met het overlijden van de Spaanse dictator Francisco Franco ontstond er in Spanje nieuwe ademruimte. De Confederación Nacional del Trabajo (CNT) kon zich hergroeperen, net als veel andere organisaties in die periode.

Heden ten dage

Inmiddels heeft de Internationale Arbeiders Associatie 14 afdelingen en 4 bevriende organisaties. Na jarenlange interne strijd verkeerd de IAA momenteel in een moeilijke fase. Inmiddels is het zo dat onder andere de CNT uit Spanje, de FAU uit Duitsland en USI uit Italië zich afscheiden met de intentie een nieuwe internationale te starten samen met o.a. de SOL uit Denemarken en de internationale organisatie de IWW.

Teksten

namespace/internationale_arbeidersassociatie.txt · Laatst gewijzigd: 14/07/21 12:02 door defiance