Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Sergej Netchajev

Sergej Netchajev

Sergej Gennadijevitsj Netchajev, ook Sergej Nechaev (Russisch: Сергей Геннадиевич Нечаев), (Ivanovo, 20 september/2 oktober 1847 - Sint-Petersburg, 21 november/3 december 1882) was een Russische revolutionair, gelieerd aan de Nihilistische beweging en bekend vanwege zijn vastberaden streven naar revolutie met behulp van alle benodigde middelen, inclusief politiek geweld.

Netchajev werd zo gevreesd door tsaar en aristocratie, dat er wekelijkse verslagen opgemaakt werden van zijn activiteit in de gevangenis. Hij was veroordeeld voor moord op een collega-student, maar zijn echte misdaad was politiek. Hij werd gezien als een gevaar voor de staat, omdat hij beweerde aan het hoofd te staan van een geheim genootschap, vier miljoen sterk. In werkelijkheid was het een kleine groep, voornamelijk Sint-Petersburgse studenten.

Hoewel Netchajev vaak in derband wordt gebracht met het anarchisme was hij zeker geen anarchist. Michael Bakoenin heeft een periode met Netchajev samengewerkt maar heeft hem later de rug toegekeerd en kritiek op zijn handelingswijzen geuit in verband met Netchajevs autoritaire karakter. Voor Bakoenin was het van belang dat er een goede balans was tussen doel en middel, dit was voor Netchjev anders; hij was van mening dat het doel elk middel heiligt.

→ Lees verder...

27/04/16 10:15 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd


Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Brochures

Anarchisme.nl heeft twee brochurereeksen opgesteld als PDF welke gratis te downloaden zijn. De meeste brochures zijn tegen een klein bedrag ook gedrukt verkrijgbaar, o.a. via boekwinkel 't Fort van Sjakoo.

De 'Klassiekers Reeks' bestaat uit klassieke teksten van belangrijke denkers en activisten over de ideeën van het anarchisme. Deze teksten hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog altijd van waarde om de wereld van vandaag te begrijpen. In deze reeks o.a. teksten van Peter Kropotkin, Murray Bookchin en Peggy Kornegger.

De reeks 'Anarchisme en organisatie' brengt verschillende discussies over anarchisme en organisatie samen. De eerste twee brochures uit deze reeks gaan over de organisatietheorie Especifismo en het Organisatorisch Platform. Volgen zullen nog een discussie over het eerder genoemde Organisatorisch Platform en de anarchistische synthese.

home.txt · Laatst gewijzigd: 28/04/23 10:05 door defiance