Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Giovanna Berneri

Giovanna Berneri

Giovanna Berneri (5 mei 1897 - 14 maart 1962), geboren als Giovannina Caleffi, was een onderwijskundige en militant anarchist en antifascist. Ze is geboren en gestorven in Italië maar bracht vanwege haar politieke activiteiten het grootste deel van haar leven in andere landen door - vooral vanwege het fascisme in Italië en later tijdens de Tweede Wereldoorlog de bezetting van de Nazi's. Met haar partner Camillo Berneri kreeg ze twee dochters, Marie-Louise Berneri en Giliana Berneri, welke ook beide actieve anarchisten zouden worden.[1]

Na de moord op haar partner Camillo Berneri tijdens de Meidagen in Barcelona in 1937, nam Giovanna Berneri een actievere rol op zich binnen de anarchistische beweging. Daarvoor had zij vooral een ondersteunende rol gespeeld voor haar partner. Ze was als antifasciste en anarchiste actief in Italië en Frankrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werkte ze o.a. als redactrice voor het Italiaanse Volontà.

→ Lees verder...

20/03/20 08:28 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd


Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Brochures

Anarchisme.nl heeft twee brochurereeksen opgesteld als PDF welke gratis te downloaden zijn. De meeste brochures zijn tegen een klein bedrag ook gedrukt verkrijgbaar, o.a. via boekwinkel 't Fort van Sjakoo.

De 'Klassiekers Reeks' bestaat uit klassieke teksten van belangrijke denkers en activisten over de ideeën van het anarchisme. Deze teksten hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog altijd van waarde om de wereld van vandaag te begrijpen. In deze reeks o.a. teksten van Peter Kropotkin, Murray Bookchin en Peggy Kornegger.

De reeks 'Anarchisme en organisatie' brengt verschillende discussies over anarchisme en organisatie samen. De eerste twee brochures uit deze reeks gaan over de organisatietheorie Especifismo en het Organisatorisch Platform. Volgen zullen nog een discussie over het eerder genoemde Organisatorisch Platform en de anarchistische synthese.

home.txt · Laatst gewijzigd: 28/04/23 10:05 door defiance