Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten

Door Peter Arshinov, Nestor Makhno, Gregori Maximoff, Ida Mett en andere leden van de Dielo Trouda groep

  • Oorspronkelijke titel: onbekend
  • Geschreven: 20 juni 1926
  • Bron: Groningen 1976, Stichting Pamflet - eerste druk
  • Vertaling: Machteld Bakker en Boudewijn Chorus

Dit artikel is sterk bediscussieerd binnen de anarchistische beweging en kan worden beschouwd als onderdeel van een discussie rondom het vraagstuk revolutionaire organisatie. Deze discussie werd onder andere gevoerd tussen Nestor Makhno, Errico Malatesta, Voline en Alexander Berkman.

Het pamflet werd in 1926 gepubliceerd door een groep bannelingen in Frankrijk welke zich formeerde in de Dielo Trouda groep (Zaak van de Arbeiders). De tekst komt voort uit hun ervaringen in de Russische Revolutie van 1917 en de autonome regio in Oekraïne waar zij actief waren. De leden van de Dielo Trouda groep hadden deelgenomen aan het omverwerpen van de heersende klasse, waren deel geweest van het opbloeien van de arbeiders- en boeren-zelforganisatie en een vochten voor een vrij communisme. Zij leden echter een nederlaag door de Bolsjewieken die hen in de rug staken om hun eigen macht te bestendigen. Na de zware nederlagen van de anarchisten schreven zij in ballingschap het document genaamd het Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten.

Zie ook: Supplement bij het Organisatorisch Platform (vragen en antwoorden)


→ Lees verder...

07/05/19 20:20 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

home.txt · Laatst gewijzigd: 05/01/21 21:24 door defiance