Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:organisatorisch_platform_en_discussie

Organisatorisch Platform en discussie

Het Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten werd in 1926 door de Dielo Trouda-groep gepubliceerd. De tekst volgde na een kritische evaluatie van de nederlaag die de anarchisten in de Russische Revolutie en de zogenaamde Vrije Zone in de Oekraïne leden. Dielo Trouda was een publicatie van anarchisten uit Rusland en de Oekraïne die zich in ballingschap in Parijs ophielden. Later zouden zij naar de Verenigde Staten vluchten nadat er vanuit de Sovjet-Unie druk werd uitgeoefend op de Franse autoriteiten.

In de het Organisatorisch Platform doet de Dielo Truda-groep het voorstel voor de oprichting van een 'Algemene Anarchistische Bond' waarin alle revolutionaire anarchisten zich zouden moeten organiseren.

De tekst deed internationaal veel stop opwaaien binnen de anarchistische beweging. Het Platform, dat kritiek uitte op de toenmalige anarchistische beweging en een pleidooi voerde voor een grondige heroriëntatie. De tekst werd door sommigen omarmd, door anderen fel bekritiseerd. Hieronder brengen we een reeks artikelen uit deze discussie bijeen, om een betere indruk hierover te kunnen vormen. Veel van deze teksten zijn voor het eerst beschikbaar in het Nederlands.

Teksten

namespace/organisatorisch_platform_en_discussie.txt · Laatst gewijzigd: 26/10/21 11:10 door defiance