Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Derrick Jensen

Derrick Jensen

Derrick Jensen (19 december 1960) is schrijver, filosoof, radicaal eco-activist en anti-civilisatie-denker. Volgens Democracy Now! is Jensen “de poëtisch-filosoof van de ecologische beweging genoemd.”[1] Jensens teksten bevatten een scherpe kritiek aan het concept van 'civilisatie' welke volgens hem verbonden is met onvervreemdbare waarden, verborgen veronderstellingen en moderne verbindingen met superioriteitsdenken, onderdrukking en genocide en economische ecologische uitbuiting.[2] Hij roept daarom op voor een guerilla-oorlog tegen de civilisatie en de Westerse cultuur, die hij als onvermijdelijk niet-duurzaam ziet en verantwoordelijk voor de huidige ecologische crisis in de wereld - volgens Jensen een ecocide.[3] Jensens denken is erg invloedrijk geweest op het eco-anarchisme en het daaraan verbonden Earth First! en diens Nederlandse tak Groenfront!.

Derrick Jensen is medeoprichter van Deep Green Resistance en wordt in verbinding gebracht met de Diepe Ecologie en het primitivisme, hoewel Jensen niet per se als primitivist kan worden gezien.

→ Lees verder...

11/08/20 07:48 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd


Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Brochures

Anarchisme.nl heeft twee brochurereeksen opgesteld als PDF welke gratis te downloaden zijn. De meeste brochures zijn tegen een klein bedrag ook gedrukt verkrijgbaar, o.a. via boekwinkel 't Fort van Sjakoo.

De 'Klassiekers Reeks' bestaat uit klassieke teksten van belangrijke denkers en activisten over de ideeën van het anarchisme. Deze teksten hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog altijd van waarde om de wereld van vandaag te begrijpen. In deze reeks o.a. teksten van Peter Kropotkin, Murray Bookchin en Peggy Kornegger.

De reeks 'Anarchisme en organisatie' brengt verschillende discussies over anarchisme en organisatie samen. De eerste twee brochures uit deze reeks gaan over de organisatietheorie Especifismo en het Organisatorisch Platform. Volgen zullen nog een discussie over het eerder genoemde Organisatorisch Platform en de anarchistische synthese.

home.txt · Laatst gewijzigd: 13/12/22 12:55 door defiance